Dinamofonds maakt aanschaf borstelbuil mogelijk

Dankzij een gulle gift van het Dinamofonds en een bijdrage vanuit de RABO Clubsupport van vorig jaar heeft de vereniging De Wieringer Molens een nieuwe borstelbuil kunnen aanschaffen. Met een buil kan van volkoren tarwemeel door het te zeven tarwebloem gemaakt worden. Door het volkorenmeel te zeven wordt de witte bloem gescheiden van de zemelen (het bruine huidje van de graankorrel) en de gries (de kiem).

De buil is gemaakt door Kees Straver, een molenmaker uit ALmkerk, die de buil heeft aangepast aan onze wensen. Omdat molen De Hoop, waar de buil moest worden opgesteld, erg klein is moest de hoogte en de breedte aangepast worden. Nu past de buil precies tussen de balken van de molen en kunnen we een zak meel makkelijk in de trechter storten. Ook de uitstroomopening van de bloem wilden zodanig dat we een plastic bak, die we gebruiken om 1 kg zakjes te vullen, er direct onder kunnen zetten.

Tot voor kort werd voor het builen (het zeven) een kleine buil gebruikt die met de hand moest worden rondgedraaid. Met deze buil kon 20 kg meel in een uur tijd verwerkt worden tot bloem. In 2017 heeft één van onze vrijwilligers Fred van der Steeg deze buil zelf in elkaar gezet. Sinds 2017 heeft deze buil goed dienst gedaan om bloem te zeven. Vaak vonden kinderen het leuk om dit tijdens bezoeken van scholen of andere activiteiten zelf te doen. We zullen deze buil blijven gebruiken voor activiteiten die gericht zijn op kinderen.

Bij het testen van de nieuwe borstelbuil bleek dat deze in staat was om in minder dan vijf minuten 20 kg meel om te werken in bloem. Daarnaast wordt ook griesmeel gescheiden; die komt in de tweede uitstroom terecht. De griesmeel wordt nu ook verpakt en te koop aangeboden; u kunt er griesmeelpudding of griesmeel-koekjes mee maken. Uit de derde uitstroomopening (de meest rechtse) komen de zemelen. Voor mensen met darmproblemen kan het eten van zemelen een uitkomst zijn.

Met de aanschaf van de borstelbuil is het voor de molenaars en vrijwilligers een stuk gemakkelijker geworden om aan de vraag naar bloem te kunnen voldoen. We zijn er trots op dat het, dankzij sponsoring, gelukt is om tot deze aanschaf te komen

Voor recepten met bloem en griesmeel: klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de code in... *